![]() |
![]() | Autor: Waldemar Siatka (waldzior) Dodano: 2013-04-10 23:16:19 |
Pięknie je ukazałaś! Autor: Ula Małachowska Dodano: 2013-04-10 20:41:53 |
![]() | I ile można się dowiedzieć ?! Autor: Nika Dodano: 2013-04-10 20:05:57 |
Nika dobrze napisała o tej pamięci a dodam że w medycynie ludowej smalec z gęsi ma właściwości lecznicze ) gąski ładnie się prezentują ) pozdrawiam Autor: Brygida Kicińska Dodano: 2013-04-10 19:58:16 |
![]() | też tak myślę - czasami takie rozmowy nawet żartobliwe więcej pozostawią w pamięci niż studiowanie encyklopedii Autor: Nika Dodano: 2013-04-10 19:34:47 |
Zgadzam się , po to jest ten portal żeby pokazywać piękno naszej ojczyzny , ludzi , krajobrazy , zwyczaje , obrzędy , bo to wszystko pokazuje nasz kraj , nie tylko fotki lecz także opisy , komentarze ...etc.... :)) Autor: NEMO Dodano: 2013-04-10 19:31:08 |
![]() | W różnych stronach różnie określa się zupę z krwi = czernina, szary barszcz = Prawdę mówiąc /a może się mylę?/ lepiej dyskutować niż pisać komcie w stylu ,,piękne foto" - bo w ten sposób można poznać tradycje naszego kraju oraz zdanie innych nie tylko na temat zdjęć Nemo mam nadzieję , że wampirami nie jesteście ... Autor: Nika Dodano: 2013-04-10 19:12:31 |
![]() | Ależ dyskusja się zrobiła. Dla jednych ozdobna, dla innych rzeżna.Z obecnych tuczników nie jadłbym czerniny, dawniej było to możliwe. A okrasa z gęsi wiejskiej nie ma sobie równej...:) i robimy ją co roku, tak samo czerninę. Smacznego! Autor: borowiak Dodano: 2013-04-10 18:55:32 |
Czerninę czy też czarninę przyrządza się chyba tylko z drobiu , z tuczników gotuje się chyba tzw "szary barszcz"....trochę żartem , bez obawy Nika nie jestem wampirem , Borowiak też chyba nie ....ha , ha :)) Autor: NEMO Dodano: 2013-04-10 18:52:17 |
![]() | Hej Panowie Nemo i Borowiak - to chyba gęś ozdobna to OKAZ na wsi A Wy o jedzeniu ... A na poważnie to sadziłam że czerninę przyrządza się z krwi tuczników - kiedyś moja babcia ją gotowała ... ale ja nigdy jej nie jadłam Autor: Nika Dodano: 2013-04-10 18:47:58 |
![]() | Piękne:) Autor: Jadwiga Koniecko Dodano: 2013-04-10 18:47:37 |
Jak byłem kiedyś we wschodniej Wielkopolsce poczęstowano mnie czerniną ...zupka była bardzo słodka ...a mięsko było w jabłkach ...palce lizać :)) Autor: NEMO Dodano: 2013-04-10 18:41:10 |
![]() | To gęś garbonosa - rasa azjatycka. Sporo waży bo do 11 - 12 kg. Ech, ile to by było okrasy (mielone, surowe mięso z przyprawami) i czerniny (zupa z gęsiej krwi)...:)) Autor: borowiak Dodano: 2013-04-10 18:34:59 |
![]() | Ha ha ......... bo na wsi wstaje się z pierwszym kurem ... a skoro kogutów brak to ... żuraw je zastępuje ... Tylko śpiochy śpią długo ... Autor: Nika Dodano: 2013-04-10 18:27:00 |
Ja jak jeżdżę na wieś to widzę tylko żurawie na łące , swoimi krzykami rankiem nie dają mi pospać:)) Autor: NEMO Dodano: 2013-04-10 18:22:42 |
![]() | Elu ja też je odkryłam przypadkiem ... to moje wędrowanie Autor: Nika Dodano: 2013-04-10 18:18:52 |
![]() | Masz rację Nemo - to domowe I nie dziwię Ci się że je widzisz pierwszy raz ... na wsi trudno znaleźć kurę a gęsi ... to już całkowita rzadkość Autor: Nika Dodano: 2013-04-10 18:18:06 |
Ja też takich gąsek jeszcze nie widziałam. Ładnie się prezentują w słońcu:) Pozdrawiam serdecznie Niko! Autor: ElaJ Dodano: 2013-04-10 18:17:25 |
Ładna para gąsek , one chyba są udomowione , pierwszy raz takie widzę :)) Autor: NEMO Dodano: 2013-04-10 18:14:51 |
Autor: Małgorzata Heichel-Detzner Dodano: 2013-04-16 19:34:39