widzę go ;0) a co do kulinariów, to moja mama zawsze gotowała po prostu te grzyby w solonej wodzie i jedliśmy je do ziemniaków - pycha! nie wiedziałam, że zupę się też z nich robi... Autor: Joanna Mamczur (Obiektyw subiektywny) Dodano: 2012-02-12 22:56:39 |
hmmm to znam świetne miejsce na rezerwat bo w jednym miejscu znalazłem ich z 20 ;) a ten był największy. A jak się ktoś dobrze przyjrzy to znajdzie na nim pająka ;) Autor: Dariusz Żuk Dodano: 2012-02-12 21:19:53 |
a to to rosnie co rok w tym samym miejscu na pienku moze ktos i to zbiera choc nie nie widzialem zeby bylo sciete znajoma mowila ze robi z tego zupe a ja bylem zaskoczony Autor: Artur Bilinski Dodano: 2012-02-12 21:19:03 |
kozia broda jest pod ochroną? ciekawe, skąd miałabym o tym wiedzieć, od dziecka jeżdżę z rodzicami na grzyby i często je zbieraliśmy, choć ostatnio rzeczywiście ich mniej w naszych lasach. jak to można złamać prawo nawet o tym nie wiedząc :0/ Autor: Joanna Mamczur (Obiektyw subiektywny) Dodano: 2012-02-12 15:49:01 |
Świetnie przedstawiony szmaciak. Autor: Rafał10 Dodano: 2012-02-12 14:48:15 |
Bardzo dobrze widać szczegóły grzyba. Autor: Natalia Pytko Dodano: 2012-02-12 13:08:04 |
W Polsce pod ochroną ale na Słowacji i w Niemczech można zbierać bez ograniczeń. Tam też robią pyszną zupę z dodatkiem cukinii, papryki i chili. Autor: Krzysztof Mierzejewski Dodano: 2012-02-12 12:59:41 |
Jakiś czas temu trafił na tzw. czerwoną listę grzybów chronionych pod nazwą siedzuń sosnowy. Autor: Henryk Milewski Dodano: 2012-02-12 12:35:09 |
Ma dziwny wygląd.. Autor: Brygida Kicińska Dodano: 2012-02-11 22:33:29 |
Szmaciak gałęzisty (kozia broda) - teraz pod ochroną, ale kiedyś je zbierałem przy grubych,starych sosnach. Pychota! :) Autor: borowiak Dodano: 2012-02-11 20:44:26 |
Autor: Robert Wakulski Dodano: 2012-06-13 12:34:39