Zaloguj się | Zarejestruj się
 

» Piec wypiekowy

Galeria: Dolina Wisły Włącz pokaz slajdów

 
Piec wypiekowy

Tytuł zdjęcia: Piec wypiekowy


Autor: Lech Kadlec
Data dodania: 2023-11-16
Zgłoś uwagi
Zgłoś uwagi
Ocena Oceń zdjęcieDobre Bardzo dobreoceń
Średnia ocena: 0.00  Ocen: 0  Odsłon: 354 

Z tego konta już oddano głos na to zdjęcie. Można głosować tylko raz!

 

Proszę zaznaczyć ocenę!

 
Opis: W Muzeum Toruńskiego Piernika (ul. Strumykowa 4) można zobaczyć m.in. podwójny piec wypiekowy, ogrzewany komorowo drewnem, a pochodzący z przełomu XIX i XX wieku (na zdjęciu). Zapewne i w tym piecu wypiekano słynące na całym świecie toruńskie pierniki. Przy okazji warto wiedzieć, że najstarszy znany przepis na te smakołyki pochodzi z 1725 roku, który opublikowany został w Compendium medicum auctum, a brzmi on następująco: Weź miodu praśnego ile chcesz, włóż do naczynia, wlej do niego gorzałki mocnej sporo, i wody, smaż powoli szymując, aż będzie gęsty, wlej go na niecki, przydaj imbiru białego, gwoździków, cynamonu, gałek, kubebów, kardamonu, hanyżu nietłuczonego, skórek cytrynowych drobno krajanych, cukru ileć się będzie zdało, wszystko z gruba przetłukłszy, wsyp do miodu gorącego, miarkując żeby niezbyt korzenia było, zmieszaj, a jak miód ostygnie że jeno letni będzie, wsyp mąki żytniej ile potrzeba, umieszaj, niech tak stoi nakryto aż dobrze wystygnie, potym wyłóż na stół, gnieć jako najmocniej, przydając mąki ile potrzeba, potym nakładź cykady krajanej, albo skórek cytrynowych w cukrze smażonych, znowu przegnieć, i zaraz formuj pierniki wielkie według upodobania, porobiwszy może znowu po wierzchu tu ówdzie wtykać cykadę krajaną, po wierzchu pozyngowawszy piwem kłaść do pieca, i wyjąwszy je jak się przypieką znowu je zyngować miodem z piwem smażonym, i znowu po wsadzeniu do pieca. Mam tę świadomość, że nie wszyscy zrozumieli ten staropolski język. Ja do tych osób się zaliczam.
Miejscowość: Toruń
Kraina: Dolina Wisły
Województwo: kujawsko-pomorskie
Tagi: muzea  
Schowaj mapę
 
Skomentuj

Opcja tylko dla zalogowanych