Z tego konta już oddano głos na to zdjęcie. Można głosować tylko raz!
Proszę zaznaczyć ocenę!
Opis: Ta przybudówka (na zdjęciu), dostawiona do jednego ze szczytów stodoły to olejarnia. To w niej wyrabiano olej na użytek własny rodziny zamieszkującej to gospodarstwo, przeniesione swego czasu z Borów Tucholskich. Teraz, zarówno olejarnię, jak i cała zagrodę (i nie tylko), można zwiedzać przychodząc do Parku Etnograficznego w Toruniu.
Przy okazji dobrze jest wiedzieć, że rośliny takie, jak: len, konopie, rzepak, gorczyca czy słonecznik mają wysoką zawartość tłuszczu w nasionach. Po zbiorze tych roślin najpierw oddzielano nasiona od łodyg i suszono je, a sam proces tłoczenie oleju rozpoczynał się od rozdrabniania i miażdżenia nasion w stępach lub w gniotownikach, potem mieszano je i ugniatano w połączeniu z gorącą wodą w specjalnych do tego korytach. Kolejny etap - to smażenie surowca w piecu kuchennym albo w piecu wybudowanym we wnętrzu olejarni, a gorącą masę wkładano do
płóciennych worków lub wykonanych z samodziałowego sukna i umieszczało się pod prasę, gdzie podczas ściskania, oddzielał się olej od reszty składników.