Z tego konta już oddano głos na to zdjęcie. Można głosować tylko raz!
Proszę zaznaczyć ocenę!
Opis: Toruń już w średniowieczu zasłyną w świecie z aromatycznych pierników o długim terminie przydatności do spożycia. Miód i mąka to niezbędne surowce do wyrobu tych smakołyków, a pozyskiwano je od miejscowych producentów. Natomiast przyprawy korzenne sprowadzano z Indii przez Morze Czarne i Lwów lub z Niemiec przez Gdańsk. Z tych dostaw zapewne korzystała Fabryka Pierników i Czekolady założona w 1763 roku przez Johanna Weesego. Jego wnuk Gustav Traugott Weese, gdy przejął firmę po swoim dziadku, w latach 1801 1874 przekształcił manufakturę w nowoczesną fabrykę cukierniczą, a wobec rozwoju i wzrostu produkcji w latach 1909 1914, przeniósł fabrykę ze śródmieścia do nowo powstałego obiektu na Jakubskim Przedmieściu przy ówczesnej ulicy Fritz-Reuterstrasse (obecnie to ul. Żółkiewskiego 32/34, ale sklep firmowy nadal miał przy ul. Królowej Jadwigi 20. Oferował w nim nie tylko pierniki, ale i pieczywo deserowe, keksy i sucharki oraz praliny, marcepany i inne wyroby z czekolady i cukrów, a także makaroniki, czyli ciastka z samych białek jaj, mielonych migdałów i cukru pudru. W 1939 roku Weese sprzedał fabrykę polskiemu Związkowi Sprzedawców Spożywczych Społem, a sam przeniósł się do Niemiec. Po II wojnie światowej fabrykę znacjonalizowano, która w 1951 roku przyjęła nazwę: Fabryka Pierników i Wyrobów Cukierniczych "Kopernik".
Na zdjęciu: Główne wejście na teren fabryki Kopernik od strony ul. Żółkiewskiego.