Z tego konta już oddano głos na to zdjęcie. Można głosować tylko raz!
Proszę zaznaczyć ocenę!
Opis: Ludzie na wsi żywili się przede wszystkim produktami pochodzącymi z własnych gospodarstw. Głównie były to zboża, ziemniaki, warzywa, nabiał, a więc mleko i jego przetwory rzadziej ryby i mięso hodowlanych zwierząt, jedynie dzikich, które sobie upolowali; leśne owoce i grzyby były uzupełnieniem ich diety. Jakość i ilość spożywanych potraw uzależniona była od statusu ekonomicznego danego gospodarza. W sklepach kupowano tylko niektóre artykuły spożywcze, jak: sól, śledzie, przyprawy i alkohol, natomiast przed świętami pszenną mąkę, pszenne pieczywo, ryż i bakalie.
Na zdjęciu: Kącik ze sprzętem, którym posługiwała się gospodyni domowa. Jest to fragment stałej wystawy w toruńskim Muzeum Etnograficznym, zatytułowana Tajemnice codzienności. Kultura ludowa i jej pogranicza od Kujaw do Bałtyku 1850-1950.