Zaloguj się | Zarejestruj się
 

» Smażenie powideł krzeszowskich

Galeria: kulinaria Włącz pokaz slajdów

 
Smażenie powideł krzeszowskich

Tytuł zdjęcia: Smażenie powideł krzeszowskich


Autor: Marian
Data dodania: 2012-09-15
Zgłoś uwagi
Zgłoś uwagi
Ocena Oceń zdjęcieDobre Bardzo dobreoceń
Średnia ocena: 4.00  Ocen: 13  Odsłon: 1877 

Z tego konta już oddano głos na to zdjęcie. Można głosować tylko raz!

 

Proszę zaznaczyć ocenę!

 
Opis: "Powidlaki" w Krzeszowie. Co roku z okazji wysmażania słodkich przysmaków cały Krzeszów obchodzi wielkie święto. Krzeszowskie powidła słynne są już w całej Polsce. Na okolicznych wzgórzach Krzeszowa rośnie tysiące drzew owocowych w wielu, częściowo zdziczałych sadach. Każdej wiosny wzgórza krzeszowskie pokrywają się kwiatami, a jesienią krzeszowianom towarzyszy zapach smażonych śliwek. Smaży się je w wielkich miedzianych kotłach, przez wiele godzin. Śliwki z Krzeszowa rosnące na nasłonecznionych stokach okolicznych wzgórz nie potrzebują dodatkowego cukru, są jedynym składnikiem wytwarzanych tu powideł.
Miejscowość: Krzeszów
Kraina: Ziemia Rzeszowska
Województwo: podkarpackie
Schowaj mapę
 
Zobacz zdjęcie w kategorii Kraina: Smażenie powideł krzeszowskich
Skomentuj

Opcja tylko dla zalogowanych

 
Komentarze:
Pyszny opis :)

Autor: Ola B.   Dodano: 2012-09-16  10:09:24
zobacz wszystkie komentarze w serwisie