Zaloguj się | Zarejestruj się
 

» podlaski Korowaj

Galeria: święta i obyczaje Włącz pokaz slajdów

 
podlaski Korowaj

Tytuł zdjęcia: podlaski Korowaj


Autor: pmarzena
Data dodania: 2012-08-05
Zgłoś uwagi
Zgłoś uwagi
Ocena Oceń zdjęcieDobre Bardzo dobreoceń
Średnia ocena: 4.00  Ocen: 13  Odsłon: 2029 

Z tego konta już oddano głos na to zdjęcie. Można głosować tylko raz!

 

Proszę zaznaczyć ocenę!

 
Opis: Korowaj to rodzaj kołacza, tradycyjnego pieczywa pszennego lub żytniego, najczęściej weselnego. Korowaj przygotowywały ostatniego dnia przed ślubem kobiety nazywane korowajnicami, a przy wypieku nie mogli być obecni mężczyźni. Korowaj lipski wytwarzany jest z białej mąki. Zdobią go gąski, zawsze do pary, cztery kłosy skierowane na cztery strony świata oraz gniazdko w środku.
Miejscowość: Lipsk
Kraina: Dolina Biebrzy
Województwo: podlaskie
Schowaj mapę
 
Zobacz zdjęcie w kategorii Kraina: podlaski Korowaj
Skomentuj

Opcja tylko dla zalogowanych