Zaloguj się | Zarejestruj się
 

» Warszawa. Manufaktura Cukierków. Krojenie węża karmelowego na cukierki.

Galeria: Warszawa i okolice Włącz pokaz slajdów

 
Warszawa. Manufaktura Cukierków. Krojenie węża karmelowego na cukierki.

Tytuł zdjęcia: Warszawa. Manufaktura Cukierków. Krojenie węża karmelowego na cukierki.


Autor: ElaJ
Data dodania: 2012-03-05
Zgłoś uwagi
Zgłoś uwagi
Ocena Oceń zdjęcieDobre Bardzo dobreoceń
Średnia ocena: 4.00  Ocen: 13  Odsłon: 2188 

Z tego konta już oddano głos na to zdjęcie. Można głosować tylko raz!

 

Proszę zaznaczyć ocenę!

 
Opis: Manufaktura Cukierków mieści się w Warszawie przy ul. Tamka. Wytwarzane są tu cukierki w ponad 40 smakach i wzorach oraz lizaki. Metoda wykonywania cukierków pochodzi z XVII w. Proces wytwarzania cukierka rozpoczyna się od stopienia cukru na karmel. Gorącą masę karmelową wylewa się na granitowy stół. Po przestygnięciu i zgęstnieniu masy dzieli się ją na kilka części. Każdą część zabarwia się na inny kolor dodając barwnik ( białą masę uzyskuje się poprzez napowietrzanie masy karmelowej rozciągając ją na metalowym haku ). Kolorowe masy nakłada się na siebie a następnie roluje tworząc wałek. Ciepły karmelowy wałek wyciąga się ręcznie tak aby powstał wąż o średnicy ok. 1 cm. Z węża robi się cukierki ( tnie się go na kawałki ) lub lizaki ( formuje się dowolny kształt lizaka ). Po ostygnięciu wyroby karmelowe można już pakować.
Miejscowość: Warszawa
Kraina: Warszawa i okolice
Województwo: mazowieckie
 
Schowaj mapę
 
Skomentuj

Opcja tylko dla zalogowanych

 
Komentarze:
Elu, świetnie wyszukujesz tematy do zdjęć :)

Autor: M. & P.Górniak   Dodano: 2012-03-05  10:43:22
zobacz wszystkie komentarze w serwisie