Zaloguj się | Zarejestruj się
 

» Białystok - czar reklamy

Galeria: Białystok Włącz pokaz slajdów

 
Białystok - czar reklamy

Tytuł zdjęcia: Białystok - czar reklamy


Autor: Ryszard Biskup
Data dodania: 2011-06-27
Zgłoś uwagi
Zgłoś uwagi
Ocena Oceń zdjęcieDobre Bardzo dobreoceń
Średnia ocena: 4.00  Ocen: 13  Odsłon: 2367 

Z tego konta już oddano głos na to zdjęcie. Można głosować tylko raz!

 

Proszę zaznaczyć ocenę!

 
Miejscowość: Białystok
Kraina: Puszcza Knyszyńska
Województwo: podlaskie
Schowaj mapę
 
Zobacz zdjęcie w kategorii Kraina: Białystok - czar reklamy
Skomentuj

Opcja tylko dla zalogowanych

 
Komentarze:
Ale wracając do tematu zdjęcia. Wnioskuję, że kiszka z Piłsudskiego się już skończyła i przerzucono się na Raginisa. Dziwne to dla mnie, bo choć z Podlasia nie jestem, to biorąc pod uwagę w jakich okolicznościach kpt. Raginis zakończył swój żywot śmiem twierdzić, że długo tą kiszką z Raginisa się smakosze nie nacieszą... Szkoda czasu na naklejanie literek... Wybrałabym więc bardziej "długotrwałe" nazwisko, np. Kaczyńskiego. Jak z jednego się skończy, to w zapasie jest drugi, który ostatnio prosi się o... na przykład przerobienie na kiszki ;)

Autor: Gabriela Peda   Dodano: 2011-11-16  15:52:33
Toż to i napisałem byłem !!! Ale... nie każdy jest amatorem na trynkal, co sprawia iż farsz smakuje niemal identycznie. Pewnie, z babką i kiszką bywa jak z racją - każdy ma swoją :-). Wszystko zależy zawsze od kucharza i od tego w jakim towarzystwie pałaszuje się ten frykas.

Autor: Ryszard Biskup   Dodano: 2011-06-28  13:29:43
Zarówno kiszka, jak i babka są wypiekane w piekarniku. Babkę piecze się w głębokiej blasze wysmarowanej cieniutką warstwą tłuszczyku, kiszkę zaś na blasze płytkiej bez tłuszczu i co jakiś czas polewa się wodą. Farszem zbytnio się nie różnią ale różnica w smaku jest kolosalna. Charakterystycznego smaku kiszce dodaje jelito, w którym jest farsz. Babkę i kiszkę podaje się bezpośrednio z piekarnika lub podgrzaną na patelni (lepsza z piekarnika). I jeszcze mała rada, unikać jak ognia wyrobów barowo - restauracyjnych! Tylko DOMOWE wypieki na bazie przepisów babcinych zagwarantują niezapomniane wrażenia smakowe. Zgłodniałem :-)

Autor: Marcin Narbutowicz   Dodano: 2011-06-28  13:18:43
Dla mnie to też smak dzieciństwa, jak się mama na zachodzie zadomowiła to już tego w domu nie było.

Autor: Natalia Pytko   Dodano: 2011-06-28  10:23:31
nasuwa się tu pytanie natury historycznej - czy zwolennicy Dmowskiego zjedliby kiszkę z Piłsudskiego, czy właśnie nie...? świetnie wypatrzone ;0)

Autor: Joanna Mamczur (Obiektyw subiektywny)   Dodano: 2011-06-28  09:40:32
Może mnie i kto z Podlasia zabije za profanum jakie teraz uprawię, ale po mojemu smak babki i kiszki jest niemal identyczny. Co mogę stwierdzić jako sybaryta i łasuch. Na mój gust różnica jest taka, że kiszka podawana jest na stól w jelicie i w czasem w odsmażanych na tłuszczu plastrach, a babka to jeden kawałek ziemniaczanego ciasta z blaszanej formy. Przepisy kulinarne na sporządzenie tych specjałów są niemal identyczne, tyle tylko, że receptura za każdym razem zależy od kunsztu i wysublimowanego podniebienia kucharza. W obydwu przypadkach podstawa to utarte ziemniaki wymieszane na papke z boczkiem, stosownymi przyprawami. słoniną i co tam jeszcze akurat jest pod ręka i wpadnie. Kiszkę się parzy, babkę - piecze, odnoszę takie wrażenie....

Autor: Ryszard Biskup   Dodano: 2011-06-28  08:08:25
To teraz zapytam : moja mama robiła babę ziemniaczaną, coś nieznanego na zachodzie. Czy ma to coś wspólnego z kiszką?

Autor: Natalia Pytko   Dodano: 2011-06-27  22:46:23
Trochę starawa ta kiszka :DD

Autor: Natalia Pytko   Dodano: 2011-06-27  20:09:30
Co, jak co, ale kiszkę mieli smaczną przed przeprowadzką :-)))

Autor: Marcin Narbutowicz   Dodano: 2011-06-27  15:17:31
zobacz wszystkie komentarze w serwisie