Toż to i napisałem byłem !!! Ale... nie każdy jest amatorem na trynkal, co sprawia iż farsz smakuje niemal identycznie. Pewnie, z babką i kiszką bywa jak z racją - każdy ma swoją :-). Wszystko zależy zawsze od kucharza i od tego w jakim towarzystwie pałaszuje się ten frykas. Autor: Ryszard Biskup Dodano: 2011-06-28 13:29:43 |
Zarówno kiszka, jak i babka są wypiekane w piekarniku. Babkę piecze się w głębokiej blasze wysmarowanej cieniutką warstwą tłuszczyku, kiszkę zaś na blasze płytkiej bez tłuszczu i co jakiś czas polewa się wodą. Farszem zbytnio się nie różnią ale różnica w smaku jest kolosalna. Charakterystycznego smaku kiszce dodaje jelito, w którym jest farsz. Babkę i kiszkę podaje się bezpośrednio z piekarnika lub podgrzaną na patelni (lepsza z piekarnika). I jeszcze mała rada, unikać jak ognia wyrobów barowo - restauracyjnych! Tylko DOMOWE wypieki na bazie przepisów babcinych zagwarantują niezapomniane wrażenia smakowe. Zgłodniałem :-) Autor: Marcin Narbutowicz Dodano: 2011-06-28 13:18:43 |
Dla mnie to też smak dzieciństwa, jak się mama na zachodzie zadomowiła to już tego w domu nie było. Autor: Natalia Pytko Dodano: 2011-06-28 10:23:31 |
nasuwa się tu pytanie natury historycznej - czy zwolennicy Dmowskiego zjedliby kiszkę z Piłsudskiego, czy właśnie nie...? świetnie wypatrzone ;0) Autor: Joanna Mamczur (Obiektyw subiektywny) Dodano: 2011-06-28 09:40:32 |
Może mnie i kto z Podlasia zabije za profanum jakie teraz uprawię, ale po mojemu smak babki i kiszki jest niemal identyczny. Co mogę stwierdzić jako sybaryta i łasuch. Na mój gust różnica jest taka, że kiszka podawana jest na stól w jelicie i w czasem w odsmażanych na tłuszczu plastrach, a babka to jeden kawałek ziemniaczanego ciasta z blaszanej formy. Przepisy kulinarne na sporządzenie tych specjałów są niemal identyczne, tyle tylko, że receptura za każdym razem zależy od kunsztu i wysublimowanego podniebienia kucharza. W obydwu przypadkach podstawa to utarte ziemniaki wymieszane na papke z boczkiem, stosownymi przyprawami. słoniną i co tam jeszcze akurat jest pod ręka i wpadnie. Kiszkę się parzy, babkę - piecze, odnoszę takie wrażenie.... Autor: Ryszard Biskup Dodano: 2011-06-28 08:08:25 |
To teraz zapytam : moja mama robiła babę ziemniaczaną, coś nieznanego na zachodzie. Czy ma to coś wspólnego z kiszką? Autor: Natalia Pytko Dodano: 2011-06-27 22:46:23 |
Trochę starawa ta kiszka :DD Autor: Natalia Pytko Dodano: 2011-06-27 20:09:30 |
Co, jak co, ale kiszkę mieli smaczną przed przeprowadzką :-))) Autor: Marcin Narbutowicz Dodano: 2011-06-27 15:17:31 |
Autor: Gabriela Peda Dodano: 2011-11-16 15:52:33