Z tego konta już oddano głos na to zdjęcie. Można głosować tylko raz!
Proszę zaznaczyć ocenę!
Opis: "Zagroda Jamneńska"..pomieszczenie kuchenne.
.................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(opis 1)wiek XIX zapoczątkował rozkwit kultury ludowej na dużą skalę. Zaczęto budować większe domy o zmienionym podziale wnętrza,bogatszym wystroju i wyposażeniu. Sień straciła już swój dominujący charakter. Nastąpiło wydzielenie kuchni jako osobnego pomieszczenia zaopatrzonego w trzon kuchenny z paleniskiem zamkniętym płytą. Od tego momentu tutaj sporządzano posiłki,również na ucztę weselną;leguminę
(potrawa na słodko składająca się z kaszy sago i mąki
ziemniaczanej,gotowana na mleku z dodatkiem masła i cynamonu),ryby z pobliskiego jeziora(okonie ,węgorze, płocie ,szczupaki w piwie czy sos chrzanowy,do którego podawano ziemniaki(kartofle) i mięso.Jamneńczycy jadali nie tylko ryby. Luksusem była polewka z gęsiny....Regionalna kuchnia stała się zapomnianym i prawie nieznanym dziś elementem dawnej jamneńskiej kultury. Opisy tradycyjnych jamneńskich potraw przetrwały jedynie w nielicznych źródłach pisanych, w tym w wydanej w Niemczech w 1980 r. książce pt. Jamund Rity Scheller, opisującej na kilkuset stronach dzieje wsi i jej mieszkańców...>>>/zdj.1
Autor: Waldemar Jan Dodano: 2019-05-11 11:56:03