24 lipca na skoczowskim rynku można było zjeść Gulasz Zbójnicki z wielkiej patelni o średnicy 1,70 cm i wadze prawie 120 kg oraz skosztować specjału mamy Golcowej – Kwaśnicy z 300 litrowego gara. Wszystko to w ramach II Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Zbójnickiej Skoczów 2010.
Kiedy wszyscy najedli się do syta wystrzał armatni obwieścił rozpoczęcie rywalizacji "wszystkich kucharzy świata". Wśród największych sław kulinarnych, które odwiedziły tego dnia Skoczów nie zabrakło takich osobowości, jak : Jean Bos z Belgi, Wolfgang Menge z Niemiec Giancarlo Russo z Włoch, Carlos Gonzalez Tajera z Dominikany, czy Karol Okrasa i Waldemar Hołówka z Polski.
Licznie zgromadzonych turystów i mieszkańców miasteczka w czasie zawodów zabawiały zespoły regionalne. Na zwycięzców Festiwalu Kuchni Zbójnickiej czekała prestiżowa nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski.
Autor: Aleksandra Białas & nbsp;Dodano: 2010-07-31 01:06:26